ESHOT'un başını ağrıtacak hamle

ESHOT'un işçi alım ihalesinin iptali için harekete geçen Aydınlık Hukuk Bürosu avukatları yaşanan geLİşmeleri değerlendirdi

Aydınlık Hukuk Bürosu'ndan yapılan açıklama şöyle.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 3 bin 732 kişilik işçi alımı için gerçekleştirdiği ihalenin iptali talebiyle dava açtık.

Kamuoyunun yakından bildiği gibi, son 3 yıl içinde, ESHOT Genel Müdürlüğü'nde taşeron işçi statüsünde çalışan yüzlerce işçi dava açıp, ESHOT'un "asıl işçisi sayılmayı" talep etmişti. İş Mahkemeleri'nde görülen davalarda, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün "muvazaalı", yani "hileli" şekilde taşeron işçi alımı yaptığı ve taşeron işçilerin aslında ESHOT Genel Müdürlüğü'nün asıl işçileri olduğu tespiti yapılmakta ve bu işçilerin ESHOT Genel Müdürlüğü kadrosuna geçirilmesi yönünde kararlar verilmekteydi. Bu kararlar, Yargıtay tarafından da onanmaktadır. Yargı kararlarında esas önemli olan kısım, yalnızca davayı açan işçinin muvazaalı şekilde çalıştırıldığı tespiti değildir. Yargı kararlarında, ESHOT Genel Müdürlüğü ile İzelman arasındaki tüm ilişkinin muvazaalı olduğu yönünde tespitler bulunmaktadır. Bu nedenle, tek tek işçilerin açtığı davalara ek olarak, geçtiğimiz ay içinde gerçekleştirilmiş olan ESHOT Genel Müdürlüğü'nün işçi alım ihalesinin iptali nedeniyle dava açma gereği duyulmuştur. Açtığımız dava, geçtiğimiz dönem muvazaa davalarını kazanmış olan işçilere vekaleten açılmıştır.

Yapılan tespitlere göre, ESHOT Genel Müdürlüğü'nde 1.078 boş işçi kadrosu mevcuttur. Yine bağlı olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 2.585 boş işçi kadrosu mevcuttur. Hal böyleyken, Belediyeler Kanunu uyarınca, toplu taşıma hizmetleri gibi belediyenin asıl işi olan bir hizmetin, tamamen taşerona tevdi edilerek gördürülmesi, hem işçiler açısından özlük hakları açısından büyük yıkım yaratmakta, hem de Belediye bütçesine, yani kamu bütçesine büyük bir yük teşkil etmektedir.

ESHOT Genel Müdürlüğü ile 1990'lı yıllardan günümüze İZELMAN'la arasında taşeron ilişkisi mevcuttur. 1990'lı yıllardan günümüze ihaleyi hep İZELMAN kazanıyor. Başka kuruluş kazansa dahi ihale kamu yararı gerekçe gösterilerek İZELMAN'a veriliyor. Bu ihale iptal edildiği takdirde, hukuka aykırı şekilde taşeron işçi olarak çalıştırılan ve belediyenin asıl işini yapan işçiler açısından büyük bir zafer kazanılmış olacak.

Aydınlık Hukuk Bürosu

Av. Özgür Senger - Av. Deniz Yiğitceoğlu



31.10.2016 10:10:02