ADAYLAR EKSİK KAMPANYA YÜRÜTÜYORLAR

ADAYLAR, EKSİK KAMPANYA YÜRÜTÜYORLAR

 

 

Siyasal partilerin ve siyasetçinin de tıpkı bir ürün gibi pazarlanma ihtiyacına girdiği günümüzde en önemli amaçlardan birisi tüketicinin, seçmenin ilgisini çekebilmektir.

 

 

Modern siyasi kampanyalar, sosyal ağların hayatımıza girmesi ve mobil cihazların gelişmesi sayesinde artık farklı şekilde işliyor. Bir kampanya ekibi, kampanyanın mesajını nasıl yayacağını, gönüllüleri nasıl bulacağını ve para toplayacağını düşünmelidir.

 

 

Şu ana kadar izlediğim kampanya döneminde hiçbir aday adaylığı düşünmüş ama hazır olmadıklarını gördüm. Çünkü hedefi seçim kazanmak olan aday öncelikle siyasette başarılı olmanın altta sıraladığım izlenecek yollarını izlemeli:

 

  • Kendi gücünü tanıyıp iyi kullanmak.
  • Rakibini iyi tanıyıp açıklarını kullanmak.

 

Ayrıca seçimlerde tespit edilebilecek 3 tür seçmen var:

 

  • Şekillenen seçmen,
  • Yüzergezer seçmen,
  • Kararsızlar.

 

 

Şekillenen seçmen tiplerinin başlangıçta oy verme niyeti yoktur. Ama seçim kampanyası sürecinde düşünceleri olgunlaşır ve sonuçta bir partiye oy verirler.

 

 

Yüzergezer seçmen tipleri ise başlangıçta bir partiye oy verme niyetiyle yola çıkan, ama sonra oradan uzaklaşan, daha sonra ise orijinal seçimine geri dönen seçmenlerdir.

 

 

Bir kısım seçmenler ise siyasal kampanya sürecinde daha önce oy verdikleri partileri değiştirebilmektedir.

 

 

İşte siyasal seçim kampanyası hazırlanırken bu üç seçmen tipinin davranışları çok iyi analiz edilmelidir. Seçim kampanyasının stratejisi özellikle kararsız seçmenleri ikna etme, oy verme niyeti olmayan seçmenlerin düşüncelerini şekillendirme ve oy verdikleri partilerini değiştirme olasılığı olanları etkileme üzerine kurulmalıdır.

 

 

Buna göre önceki seçim sonuçlarından, seçmen kayıtlarından, anketlerden ve medya takibiyle elde edilen bilgiler kullanılarak bu grupların her birine ait olan bireyleri belirlemek mümkün.

 

Başarılı olmak için kampanyaların tüm kaynaklarını (zaman, para ve mesaj) kritik seçmen gruplarına odaklaması gerekir.

 

Her adayın seçim kampanyası için web sitesi oluşturması gerekiyor. Hiçbir adayın web sitesi oluşturduğunu görmedim.

 

 

Aday seçim kampanyasının olumlu dönüşler almasını istiyorsa, medyaya ulaşmalı ve ne yaptığınızdan haberdar olmalı. İnsanlara etkinliklerini ve planları hakkında bilgi vermek için yerel gazeteler, radyo istasyonları ve TV kanalları ile iletişime geçmelidir.  Basın bültenleri, kampanyanın reklamını yapmak için kullanabileceğiniz başka bir araçtır. Medyada yeterince yer almak, kampanyanızın ivme kazanmasına ve daha fazla seçmene ulaşmasına yardımcı olacaktır.

 

 

Sosyal medya aracılığıyla takipçilerine uygun sorular sormak, karşılıklı iletişimi teşvik etmek için iyi bir yaklaşımdır. Ayrıca destekçilerinin söyleyeceklerini duymaya istekli olduğunu da göstermelidir. Şu ana kadar tüm adaylar kampanya döneminde sadece sosyal medyada yaptıkları ziyaretleri ve sokak ve caddelere tanıtım afişlerini asarak eksik kampanya yürüttüklerini görüyorum.

 

 

SON BİR HAFTA 

 

 

Sözün özü adayların eksiklerini tamamlaması için son bir hafta var.

 

Seçimin son bir haftasının daha hareketli geçeceğini tahmin ediyorum. Bugüne kadar kararsız seçmenlerin sayısı ciddi anlamda düşse de sandık başına gidene kadar akışkan seçmenin son kararını şekillendirmesi beklenebilir. Bu nedenle adayların son haftadaki performanslarının da sonuçlar üzerinde etkili olacağı söylebilirim.

 

[email protected]