YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 12 Aralık 2021 22:23

29 Ekim Kadınları Bornova’da Buluştu

29 Ekim Kadınları  Bornova’da Buluştu
Bir yılda ülke genelinde 44 şubeye ulaşan 29 Ekim Kadınları Derneği'nin 1. Şubeler Toplantısı, Derneğin Bornova Şubesi ile Bornova Belediyesi'nin ev sahipliğinde Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın da katıldığı buluşmada, 29 Ekim Kadınlar Derneği Genel Başkanı Av. Şenal Sarıhan’ın rozet taktığı Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Derneğin İzmir’deki ilk erkek üyesi oldu.

 

 

 

 

 

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kadınların siyasette daha etkin olması gerektiğini belirterek, “İl genel-belediye meclisleri ve TBMM başta olmak üzere tüm kamusal alanlarda eşit temsil edildiğimiz bir Türkiye’yi hep beraber kuracağız. Bunu 42 milyon kadının ortak mücadelesi ile başaracağımıza inanıyorum” dedi.

 

 

Toplantının ev sahibi Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’dan da övgüyle söz eden Karaca, “Eğitim, barınma, beslenme, eşit temsiliyet hakları başta olmak üzere her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğini ve insan hakları temelli yönetim anlayışını hayata geçirdiği için kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

"BENİM İÇİN BÜYÜK ONUR"

 

 

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ da, Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara seçme seçilme hakkını pek çok gelişmiş Avrupa ülkesinden bile önce verdiğini hatırlatarak,

 

“Bornovalı Gül Hanım’lardan Türkan Saylan’lara kadar Cumhuriyet kadını her zaman erkek ile birlikte, yan yana yürümüştür. Türk kadının siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamda daha aktif hale gelmesi gerekiyor. 29 Ekim Kadınları Derneği’nin şubeleri inşallah tüm Türkiye genelinde açılacak. Ben de İzmir’de bu derneğin ilk erkek üyesi olarak bundan büyük onur duyacağım” dedi.

 

Bornova Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmalarını anlatan Başkan İduğ, “Bornova’da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bürokratlarımızın yüzde 54’ü kadın. Üniversite öğrencisi kızlarımız için 300 kişilik yurt yapıyoruz. Kadının çocuğunu, annesi ve babasını bırakabileceği güvenli alanlara ihtiyacı var. Çocuk oyun ve aktivite merkezlerimizin sayısını artırıyoruz. Yaşlı bakım ve Alzheimer merkezi yapma projelerimiz var. Tüm bunları kadının kendisine daha fazla zaman ayırması için yapıyoruz” dedi.

 

 

 

 

"YALNIZ DEĞİLİZ"

 

 

Bornova gibi kadın dostu bir kentte ilk toplantılarını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan 29 Ekim Kadınlar Derneği Genel Başkanı Av. Şenal Sarıhan ise,

 

“Cumhuriyetin bize verdiği görevi daha ileriye taşımak ve gerçek anlamda aydınlığa ulaşmak yeni bir yapılanmayı daha kadın hareketinin o kocaman denizine attık. Dernek olarak bizim görevimiz kadınları örgütleyerek toplum yaşamın içinde daha fazla yer almalarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak. Bu aynı zamanda siyasi bir mücadeledir. Bu yolda yalnız olmadığımızı biliyor, bizimle birlikte olan herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

"İSTEĞİMİZ EŞİT TEMSİL"

 

 

Kendilerini ağırlayan Başkan İduğ’a teşekkür eden CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Nurşen Balcı, başta kadına yönelik şiddet olmak üzere tüm sorunların ancak TBMM’de eşit temsil hakkıyla çözülebileceğini vurguladı.

 

 

"BORCUMUZ, CUMHURİYET'E"

 

 

Derneğin Bornova Şube Başkanı Pınar Ateş de, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın; (Her Türk kadınının bu Cumhuriyete bir borcu var) sözünü hatırlatarak, en büyük görevlerinin Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmak ve bu kazanımları gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

 

 

Toplantının katılımcıları arasında, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Merkez Yöneticileri, Derneğin Bornova Şubesi yöneticileri ve üyeleri ile Türkiye'deki 44 şubenin temsilcileri yer aldı.