KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 17 Ekim 2022 19:30

100. Yılında 6. Basmane Günleri başlıyor

100. Yılında 6. Basmane Günleri başlıyor
2011 yılından bu yana 2012, 2013, 2014 ve 2017 yıllarında yoğun bir katılımla yapılan; son yıllardaki Pandemi koşulları nedeniyle ara verilmek zorunda kalan Basmane Günleri, yoluna kaldığı yerden devam ediyor…

 

 

 

İzmir’in önemli sivil hareketlerinden biri olan Basmane Günleri bu yılki etkinliklerinde, 9 Eylül 1922, İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. Yılı Kutlamaları çerçevesinde, Kurtuluş’un getirdiği özgürlük ve bağımsızlık duygusu içinde, “Basmane’de Çok Renklilik” temasını ele alıyor.

 

 

 

Basmane’de yaşayan değişik yer ve kültürlerden gelen insanların beraberlerinde getirdikleri tarih, arkeoloji, kültür ve sanat alanındaki değerlerin zenginliğini sergileyerek, daha önce defalarca yaptığı gibi Basmane’nin geçmişi, bugünü ve geleceği boyutunda ülkemizdeki ve İzmir’deki katılımcı ve çoğulcu demokrasiye katkıda bulunmak istiyor.

 

 

6. Basmane Günleri o nedenle, 18-24 Ekim 2022 tarihleri arasında Basmane’nin önemli kültür merkezleriyle halka açık kamusal alanlarda halkla iç içe gerçekleştireceği 3 sergi, 4 konser, 5 gösteri, 1 gezi, 1 dinleti, 2 atölye çalışması, 2 film gösterisi, 1 masal anlatısı ve 20 ayrı panelde katılımcıların izleyip dinleyebileceği yüzlerce bilim insanı, uzman, araştırmacı, sanatçı, gazeteci ve sivil yurttaşları “Basmane’yi düşünmek” amacıyla bir araya getiriyor.

 

 

 

Böylelikle son yıllarda aldığı iç ve dış güçlerle büyük değişimler geçiren, sürekli yitirdiği dinamik işgücü ve nüfus nedeniyle canlılığını yitirip eski önemini kaybeden Basmane’nin gelecekteki yol haritasını gündeme getirip tartışacak.

 

 

 

 

Basmane’nin, bir arada yaşayan insan çeşitliliği ve zenginliği ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de güçlü olmasını, Basmane’de yaşayan ya da çalışanların yaşam kalitelerinin geliştirilmesini hedefliyor.

 

 

 

O nedenle tüm resmi, özel ve sivil kurumlarla bireylerin dikkatini Basmane’nin üstüne çekerek, tarihi kent merkezinin tam ortasındaki bu bölgeye gereken önem ve özenin gösterilmesini talep ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin değerli ve anlamlı desteği çerçevesinde gerçekleştirilecek 6. Basmane Günleri, 18 Ekim 2022, Salı akşamüstü saat 17.30’da Anafartalar Caddesi’ndeki tarihi Lale Fırını’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer tarafından açılışı yapılacak.

 

 

 

 

SÜMERBANK'IN KURUCUSUNA VEFA

 

 

 

Habercinin Gözünden Basmane Fotoğraf Sergisi” ile başlayacak, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer ile İzmir milletvekilleri, belediye meclisi üyeleri, belediye görevlileriyle İzmirlilerin katılacağı bir kortej yürüyüşü çerçevesinde Sümerbank’ın kurucusu, eski bakan ve milletvekili Nurullah Esat Sumer ile kardeşi ünlü ressam Ayetullah Sumer’in yaşadıkları sokağa anı levhası çakılacak ve bölge halkına verdiği sosyal hizmetler nedeniyle Basmane Hamamı ziyaret edilerek kendilerine teşekkür edilecek.

 

 

 

 

Bıçakçı Han’da ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer tarafından etkinliğin açılış konuşması yapılarak, Bedriye Gülay Beşikçi’nin resim sergisi ile 12 değerli fotoğraf sanatçısının “Fotoğrafçının Gözünden Basmane Fotoğraf Sergisi” açılacak.

 

 

 

 

SERGİLER, KONSERLER, ŞİİR DİNLETİLERİ, PANELLER...

 

 

 

 

Etkinlik süresince verilecek konserleri ise; İzmir Müzisyenler Derneği sanatçıları 20 Ekim 2022, Perşembe günü saat 12.00’de Altınpark Çınaraltı’nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Klasik Türk Müziği Korosu 20 Ekim 2022, Perşembe günü saat 20.00’de Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi’nde, Sokak Sanatçıları Derneği sanatçıları 24 Ekim 2022, Pazartesi günü saat 12.00’de Pazaryeri Mahallesi Meydanı’nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çok Sesli Kadın Korosu 24 Ekim 2022, Pazartesi günü saat 19.00’da Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek.

 

 

 

 

Etkinlikte yer alan Gülbin Bircan’a ait mozaik, Feridun Emre’ye ait müzik aletleri yapım atölyesi; ayrıca, fotoğraf sanatçıları Yusuf Tuvi ile Birol Üzmez’e ait “Basmane”, Aydan Özlü’ye ait “Basmane’nin Renkleri” isimli slayt gösterileri 18-24 Ekim 2022 tarihleri arasında her gün saat 10.00-18.00 saatleri arasında, “Basmane, İzmir’in Misafirhanesi” isimli belgesel film ise 18 ve 22 Ekim 2022 tarihlerinde saat 19.00’da Bıçakçı Han’da izlenebilecektir.

 

 

 

 

 

BELGESELLER, NOSTALJİK FİLM GÖSTERİMLERİ

 

 

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sineması’nda 19 Ekim 2022, Çarşamba günü saat 19.30’da ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın İzmirli ünlü futbolcu Metin Oktay’ın hayat hikâyesini anlattığı 1965 yapımı “Taçsız Kral”, 21 Ekim 2022, Cuma günü saat 19.30’da da ünlü yönetmen Osman Fahri Seden’in yönetip Necla Nazır ile Tarık Akan’ın oynadığı 1975 yapımı “Ateş Böceği” isimli nostaljik Yeşilçam filmleri gösterilecektir.

 

 

 

 

 

Şair Cem Seyhun Ünbay’ın şiir dinletisi ise 24 Ekim 2022, Pazartesi günü saat 18.00’de Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi’nde yapılacaktır.

 

 

 

 

ÇOCUKLARA MASAL ANLATISI 

 

 

 

 

Etkinliğin tek masal anlatısı ise Ferhat Budak tarafından 21 Ekim 2022, Cuma günü saat 12.00 Basmane, Şehit Fethi Bey Ortaokulu öğrencileriyle birlikte yapılacak.

 

 

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi başkanının, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan başkanının, akademisyenlerin, tarihçilerin, meslek odası ve sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle gazetecilerin, sanatçıların, araştırmacıların, yazar ve şairlerin, profesyonel turist rehberlerinin ve sivil yurttaşların konuşmacı olarak katıldığı paneller ise 19, 20, 21, 22 ve 24 Ekim 2022 tarihlerinde saat 12.00-19.00 arasında yapılacaktır. Panellerin konuları, katılımcıları, gün ve saatleri hakkında ayrıntılı bilgilere ekteki Etkinlik Programı’ndan ulaşılabilir.

 

 

 

 

 

6. Basmane Günleri’nin gezi programı ise 23 Ekim 2022, Pazar günü saat 10.00’da gruplar halinde Mezarlıkbaşı Katlı Otoparkı önünden başlayacak, böylelikle katılımcıların profesyonel turist rehberleri eşliğinde gezerek Agora, Basmane ve Kadifekale hakkında bilgilenmeleri sağlanacaktır.

 

 

 

 

 

Düzenleme Kurulu üyeleri, uzun bir süreç içinde kalabalık bir kadroyla hazırlanan 100. Yılda 6. Basmane Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri’nin yaratacağı tartışma ve şekillendireceği önerilerle, başta Basmane olmak üzere yaşadığımız kent İzmir’e yararlı olmasını, anlamlı bir yerel ve sivil bir toplum mücadelesi olarak ülkemizdeki ve dünyadaki diğer kent, bölge ve mahallelere örnek olmasını, sergilediği “çok renklilik” anlayışıyla katılımcı ve çoğulcu demokrasi çabalarına katkı sunmasını dilediler.